Slate Circle Line

Ackroyd & Harvey  

The intention of the artists has been to create a work both functional and aesthetic that encompasses the whole of the ground floor. The new Atrium offers the chance for people to see the building from a variety of high vantage points and the artists wanted to take advantage of this aerial view. The sixty-meter slate line leads you from outside the building through the interior and out the other side, while the slate circle provides a subtle focus around the Box Office.
In choosing slate the artists wanted to introduce a natural material and echo the calm clarity of the building while still exhibiting the signs of the makers hand in the process. The slate was mined in Wales and then machine cut to precise dimensions before being hand carved by the artists and their team.

This artwork was commissioned by Stoke on Trent City Council as part of the Percent for Art Programme for the developments of the Regent Theatre and the Victoria Hall. The Percent for Art Programme has been funded with support from the Arts Council Lottery Board and was a condition of the Arts Council's Capital Funding for the Cultural Quarter Development.

The Royal Society of Arts supported research and development of ideas through their Art for Architecture Scheme, where the emphasis is on a collaborative relationship between architect and artist, on consideration of space and an integrated placement of artwork.

The Victoria Hall has been completely refurbished and Slate Circle Line compliments the new Box Office Atrium.

Slate is also used on the counter tops of the Bar and Box Office, providing a linking theme. Commissioned by pArts on behalf of Stoke on Trent City Council. Artwork developed in collaboration with architect Levitt Bernstein Associates
Photo by the artists

Photo by the artists

This website uses cookies to ensure we give you the best experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy to receive all cookies on this website. Find out more about our cookie policy.