The Other Side (L'Altro Lato)

Ackroyd & Harvey  

This was Ackroyd and Harvey's first collaboration together. The site was a hilltop medieval village, Bussana Vecchia, in the Liguria region of Italy. The village was devastated by an earthquake in 1887 and left abandoned.
In the 1950s the army moved in and evicted the small itinerant population of the village. Throughout the sixties the village attracted a growing community of international artists who began rebuilding and restoring the properties.

Dan Harvey's family became involved with the village from 1968, renovating the large vaulted- ceiling property inhabited by the artists in the summer of 1990. The intention established between Ackroyd and Harvey from early meetings was a desire to create an interior 'living' space - to grow grass vertically up the walls of a room.

Whilst in residence in this growing room, other sculptures were created and the installation culminated in a small performance documented by the artists. The chance discovery of a pale yellow shadow left by a ladder placed against a grass wall alerted Ackroyd and Harvey to light sensitivity of grass, and suggested the possibility of imprinting images into grass.

Presented by Laboratorio Aperto in Bussana Vecchia, Italy Soundtrack for the opening event written and performed by Francis Shaw.
The artists

The artists

This website uses cookies to ensure we give you the best experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy to receive all cookies on this website. Find out more about our cookie policy.